Vital World

Introductie

Erkentelijkheid

Mission Statement

DE ZEVEN STAPPEN

1. Persoonlijk Gezondheidsplan

2. Uitbreiding van zelfhulp

3. Straatgezondheidsteams

4. Training Basisgezond-
heidsconsultants

5. Carrière perspectieven

6. Een Nieuwe Gezondheidszorg

7. Stichting WereldNetwerkFonds

BOEKEN & ARTIKELEN

Handboek Holistische Geneeskunde: Stroomsysteemtherapie ("Flow System Therapy")

Stroomsysteem en
Optimale Vitaliteit

Optimaal Vitaal: Praktijk voor RSI, pijnsyndromen,
nieuwe risico's en chronische stoornissen

MeiHan Institute of
Chinese Guasha therapy

Stress, burnout & regeneratie

Je immuunsysteem vetrsterken c.q. preventie van griep, verkoudheid-, virusinfecties- en SARS

MESS

Biologische therapie van kinderziekten en acute infektieziekten op
de kinderleeftijd

Voedingstherapie binnen
de biologische
combinatiebehandeling
van kanker en haar voorstadium, de zgn. precancerose

Electro-magnetische straling en overgevoeligheid

De grote schoonmaak

Clysma of lavement

Het Japanse bad

Heb jezelf lief:
Emotionele zelf-integratie

Basentherapie

Glutenovergevoeligheid
en allergie

 

Voedingstherapie binnen de biologische combinatiebehandeling van kanker en haar voorstadium, de zgn. precancerose

door Han Stiekema, arts

Uit de oude doos. Gepubliceerd in 1976...

Korte inleiding

In tegenstelling tot de ‘moderne’ opvatting over de ontstaanswijze van kanker, beschouwt de biologische geneeskunde kanker als een chronische ziekte van het gehele organisme met als laatste stadium het optreden van een gezwel.

Terwijl de schoolgeneeskunde meent met het wegnemen van de tumor de oorzaak weggenomen te hebben, behandelt de biologische geneeskunde daarnaast het kankerzieke organisme. Kenmerken van dit chronische ziekte-organisme is het tumormilieu en een geringe weerstand. De behandeling is erop gericht het milieu te ontgiften en gezonder te maken en de weerstand te verhogen.

Deze behandeling: Het wegnemen van het lokale symptoom — de tumor — plus de behandeling van het kankerzieke organisme, ja, de kankerzieke persoon, heet de biologische combinatiebehandeling van kanker.

Pas dan kan men van een optimale therapie spreken. In dit kader heeft de voedingstherapie een belangrijke plaats. Zij is dus een van de vele onderdelen van de behandeling, die alle gecombineerd ingezet moeten worden, wil de toestand werkelijk verbeteren. Elke patiënt krijgt een door de arts een aan hem of haar aangepaste behandeling, zo ook kent de volgende voedingstherapie individuele variaties!

(Het is misschien goed te weten, dat zo mogelijk veel beweging en ademhalingsoefeningen een zeer belangrijke plaats in de therapie innemen).

De voedingstherapie

De voedingstherapie vormt een van de allerbelangrijkste onderdelen van uw algehele behandeling. Het is daarom noodzakelijk, dat u de onderstaande raadgevingen nauwkeurig en consequent opvolgt.

Een optimale, volwaardige voeding is nodig ter verhoging van uw weerstand. Alleen voeding waarin de bestanddelen als mineralen, sporeelementen, fermenten en enzymen, vitaminen en aromastoffen, de zgn. vitale stofen optimaal aanwezig zijn, heeft het vermogen de cellen van uw organisme te regenereren en behoudt en bevordert uw conditie.

Alleen voeding, die geteeld is in vruchtbare aarde heeft bovenstaande kwaliteit. De zgn. biologische landbouwmethoden streven naar herstel van het natuurlijk evenwicht, vruchtbare aarde en volwaardige gewassen. Kunstmest en de verschillende chemische bestrijdingsmiddelen worden hierbij niet gebruikt. Het een houdt het ander in. Volwaardige voeding betekent biologische voeding zonder gif.

In sommige zaken worden echter ook zgn. volwaardige produkten te koop aangeboden, die niet biologisch zijn verbouwd. U dient zich dus goed te oriënteren. Het betekent ook levende voeding, d.w.z. voeding waarin de levende bestanddelen in de oorspronkelijke vitale vorm en kracht aanwezig zijn.

Er zijn verschillende manieren om deze voeding te verkrijgen:

1. zelf verbouwen volgens een biologische methode

2. een klantenkring van minstens 10 gezinnen in uw woonplaats organiseren en direkt van een biologische boerderij betrekken

3. uit een alternatieve gezondheids- of reformwinkel

4. uit de eco-hoek van supermarkten

U dient uitsluitend voeding van bovenstaande kwaliteit te gebruiken. (Alleen een aantal melk-, sojaprodukten en vlees zijn in bovenstaande vorm in Nederland — nog — moeilijk te krijgen. In deze gevallen mag u zich met de beste kwaliteit van de gewone produkten tevreden stellen).

De aldus verkregen produkten dienen zoveel mogelijk vers en in natuurlijke vorm, d.w.z. direkt van het land gebruikt te worden. Waar geen bewerking nodig is, heeft het nuttigen van rauw voedsel de voorkeur. In de andere gevallen alleen stoven, smoren en koken. Het groentenat steeds gebruiken! Bakken en braden is, behalve door de arts voorgeschreven, niet toegestaan.

Waar bewerking noodzakelijk of zelfs aanbevelenswaardig is (bij zgn. melkzure produkten), b.v. bij plantaardige oliën, brood, melkprodukten, sojapasta’s, gistextrakten etc. etc., mag dit niet met chemikaliën en raffineren bewerkt zijn. (Wellicht ten overvloede zij opgemerkt, dat gedenatureerde levensmiddelen door de gewone industrie bewerkt, op smaak gebracht, gekleurd en geconserveerd etc. d.m.v. alle mogelijke chemikaliën, en in de gewone winkels te koop aangeboden, niet door u genuttigd mogen worden.)

Of en in hoeverre u uw voeding moet bewerken, is bovendien nog afhankelijk van het verteringsvermogen van uw darm. (Bijgevoegd is een tabel van prof. W. Zabel waarin de voeding in drie verschillende graden van verteerbaarheid ingedeeld zijn). U moet het eten goed kunnen verteren. In verband hiermee zijn een aantal dingen erg belangrijk voor u. De vertering wordt gestimuleerd door het smakelijk uitzien van het eten. Liefde bij de bereiding is hiervoor een voorwaarde. Om in te werken zijn een aantal erg goede en noodzakelijke kookboeken achter in het stencil genoemd.

Tuinkruiden (geen scherpe kruiden als sambal, peper en kerry, zij verbranden uw smaakpapillen) zijn ideaal om het eten smakelijk te bereiden. Door de fijne geur en smaak wordt de afscheiding van uw verteringssappen en daarmee de vertering optimaal gestimuleerd.

U moet ernaar streven de samenstelling van uw maaltijden eenvoudig te houden. Zeer veel verschillende voedingsmiddelen in een maaltijd werken verteringsstoornissen in de hand. In de kookboeken vindt u voldoende goede recepten.

U mag u nooit overeten! Zodra u verzadigd bent (de volksmond zegt: ‘wanneer het eten ‘t lekkerst smaakt’) stopt u met het eten. Liever 6 kleine maaltijden als 3 grote. Eet steeds wanneer u echt honger hebt. Hebt u helemaal geen trek, eet dan niet (tenzij uw arts anders adviseert).

Uw darm gaat met de kippen op stok, d.w.z. na zonsondergang wordt de vertering een stuk minder. De meest uitgebreide maaltijden dient u daarom ‘s morgens en ‘s middags te nemen. ‘s Avonds liefst weinig eten. Rauwkost dient steeds aan de andere spijzen vooraf te gaan. Dus altijd beginnen met rauwe groenten en fruit, daarna de gekookte voeding. ’s Avonds geen rauwkost.

Soep niet vooraf – tenzij heel kleine hoeveelheid - maar altijd op ‘t laatst. Soep vermengt zich nauwelijks met speeksel en verdunt het maagzuur, zodat het daaropvolgende eten niet optimaal verteerd kan worden. Om dezelfde reden wordt u het drinken tijdens het eten afgeraden. Voldoende vocht per dag is echter erg belangrijk, alleen tussen de maaltijden gedronken. De gifstoffen worden op deze manier gemakkelijker opgelost en via de uitscheidende organen verwijderd.

Ontspan u steeds voordat u gaat eten. Ga desnoods even rusten op bed of op de divan. Ook tijdens ‘t eten is het belangrijk, dat u zich goed op het voedsel kunt concentreren. Dus niet tegelijkertijd krant lezen, verhitte diskussies voeren, t.v. kijken etc. Probeer plezier in het eten te hebben, wees er helemaal mee bezig. Neemt u steeds kleine hapjes minstens 50 maal kauwen en goed inspeekselt.

In het algemeen geldt, dat uw voeding laktovegetabiel is, d.w.z. samengesteld uit plantaardige en melkprodukten. Uitzonderingen alleen in overleg met uw arts. De voeding moet rijkelijk eiwitten van de beste kwaliteit bevatten, voldoende vetten en relatief weinig koolhydraten.

Eiwitten

Richtlijn is 1 gram volwaardig eiwit per kg lichaamsgewicht per dag, d.w.z. voor iemand van 60 kg is per dag 60 gr volwaardig eiwit nodig. Dit is bijv. aanwezig in 350 gr magere kwark. Dus:

1. melkprodukten:

Kefir, magere kwark, biogarde, Dickmilch, karnemelk, magere zoutarme kaas, magere melkpoeder, fabrieksyoghurt in zeer bescheiden hoeveelheden of helemaal niet nuttigen.

2. sojaprodukten:

Sojabonen, sojameel, sojamelk, Miso, Tamari, Tartex.

3. peulvruchten: o.a.

Kikkererwten, azukiboontjes.

4. noten:

Hazel-, walnoten, amandelen.

5. gistvlokken, gistextrakt (na overleg met uw arts).

Zeker in het begin geen vlees. Vlees belast de stofwisseling en draagt in vele gevallen bij tot rottingsprocessen in de darm. Bij de daarbij komende zelfvergiftiging vanuit de darm komen uiterst giftige stoffen vrij, in de bloedbaan en het gehele lichaam. Pas na darmsanering en alleen na overleg met uw arts kan evt. 3 maal per week 150 gr jong, mager en gekookt vlees of vis gegeten worden. Soms een ei.

Opeenvolging van voorkeur:

a. lever, milt, zwezerik, ei

b. wild, lam (geen wildzwijn en konijn)

c. weidedieren, geen mestvee

d. alleen van biologische kwaliteit

Vetten

U gebruikt uitsluitend koudgeperste, ongeraffineerde plantaardige oliën van biologische teelt. Richtlijn voor de hoeveelheid: 40 gr per dag. De oliën na bereiding steeds direkt gebruiken. Flessen snel weer luchtdicht sluiten. De beste oliën zijn: lijnolie, distelolie, tarwekiemolie, zonnebloemolie, mais(kiem)olie, sesam- en sojaolie. Evt. kunt u ook Edenmargarine (10 gr per dag) gebruiken. De oliën niet of evt. heel kort verhitten. Bij alle salades en vele kwarkgerechten zult u deze oliën gebruiken. Raadpleeg hiervoor de kookboekjes. Na toestemming van uw arts kan 10 gr biologische roomboter per dag genoten worden.

Een belangrijk recept is het volgende:

Meng 1-2 eetlepels koudgeperste lijnolie en een beetje dixap goed met elkaar. Voeg dan 1/2 pakje magere kwark toe. Meng zo goed tot gele crème ontstaat. Dit is de basis voor verdere toevoegingen: zonnebloempitten, lijnzaad, soja-lecithinepoeder (3 theelepels) en fruit. Wordt ’s morgens als ontbijt en ’s middags als dessert gegeten. Aanbevolen!

Koolhydraten

Ook hier weer alleen volwaardig, biologisch verbouwde granen en volkorenprodukten. Zij dienen zo mogelijk rauw, in de vorm van kiemen en vlokken, b.v. in de müssli gegeten te worden. Alleen het knäckebrood is naar mijn weten in Nederland niet als biologische kwaliteit in de handel. Van de overige produkten is het knäckebrood van Batscheider van acceptabele kwaliteit.

200-300 gr K.H.en per dag is een richtlijn. Genoemd kunnen worden: bruine rijst, boekweit, gierst, gerst, tarwe, rogge en haver. Van het biologische volkorenbrood zijn er vele en gangbare soorten. Kies licht verteerbaar brood. U kunt misschien ook zelf brood bakken: U hebt daarbij het voordeel van het verse meel. Bedorven granen kunnen nog best gegeten worden als er maar geen chemikaliën en/of dierlijke produkten in zitten. Een beschimmeld zuurdesembrood is nog best te eten, beschimmeld wit- of grijs of het gewone bruinbrood niet. Alleen geel beschimmelde stukken weggooien!

Recept voor het maken van tarwekiemen:

3 eetlepels rogge of tarwe worden ‘s avonds met ongekookt water in de week gezet. De andere morgen worden de korrels in een zeef met fris water gespoeld. Die dag blijven ze tot ‘s avonds droog staan. In de tweede nacht worden ze weer met water overgoten en de volgende morgen weer afgevoerd. Dit hele procedé wordt nu zo lang voortgezet (meestal 3 dagen), tot de korrels kiemen en ongeveer ¼ cm lang zijn. In de kiemtijd moeten de korrels zo mogelijk kamertemperatuur hebben (d.w.z. niet te koud en niet te warm). De kiemen kunnen in de müssli gebruikt worden (recept vgl. dr. Evers).

Verse groente en fruit dienen, liefst rauw gegeten, meer dan 50% van de hoeveelheid van elke maaltijd uit te maken. Wat rauw gegeten kan worden niet koken! Groenten niet te lang in water laten staan, niet heel en niet gesneden, dat kost vitaminen. Gebruik zoveel mogelijk alle delen van groenten en vruchten. Kook- en weekwater niet weggooien, maar in soepen, sausen e.d. gebruiken. Er zitten veel vitaminen en mineralen in. Schil geen enkele biologische (!) groente of vrucht. Juist in en vlak onder de schil zitten de meeste vitaminen en mineralen.

Gebruikt u weinig of geen groenten of fruit buiten het seizoen waarin ze groeien, met uitzondering van de houdbare soorten als kool, peen, rode biet, appel etc. Andere soorten zijn meestal gedegenereerde kasplanten of chemisch behandeld. Ik adviseer u zo weinig mogelijk tropische groenten en vruchten te eten. Deze worden meestal flink bespoten, chemisch gekonserveerd, onrijp geplukt. Van het Nederlandse fruit zijn alleen de rijpe vruchten toegestaan.

Bij uitzondering kunt u groentekonserven van de firma Eden gebruiken. Hun groente-en vruchtesappen worden aanbevolen (na overleg met uw arts, vanwege de mogelijke gisting in de darm). Weest u voorzichtig met K.H.-en, die gisting kunnen veroorzaken. Door gisting in de darm wordt de vertering gestoord, de darmflora aangetast en komen slechte stoffen in het bloed. Als voorbeelden kunnen genoemd worden (peulvruchten, kool, uien, prei, aardappelen, produkten met gist).

Aparte vermelding behoeven de zgn. melkzure produkten (groenten, groentensappen, soja). Door een speciaal biologisch procedé zijn deze produkten a.h.w. voorverteerd en verrijkt. Ze werken heilzaam op de darmflora. Eet u deze produkten regelmatig. Het zijn de melkzure groentenkonserven en sappen (Eden) en de melkzure sojasaus (Tamari, de biologiese ketjap) en Miso, de melkzure sojapasta.

Als broodbeleg wordt aanbevolen o.a.:

Het lecitinerijke Tahin (zonder zout) uit sesamzaad. Magere kwark. Magere kaas. Vruchten en groenten. Gistextrakt b.v. Vitam-R (eerst advies van uw arts). Tartex, een smakelijke sojapasta. Notenmoes en amandelmoes.

Drinken alleen tussen de maaltijden zeker 1 ½-3 liter vocht per dag. U hebt de keuze uit de volgende:

* Kruidenthee zoals kamille, lindenbloesem, vlier, venkel, pepermunt, mint, rozebottels etc. U kunt ook smakelijke mengsels maken. Suiker is streng verboden. U kunt evt. zeer kleine hoeveelheden vruchtesuiker, sorbitol of rijstestroop samen met wat citroensap toevoegen (raadpleeg uw arts).

* Mineraalwater, liefst zonder koolzuur. Gewoon water zonder chloor of fluor.

* Dagelijks vruchte- en (melkzuurvergiste) groentesappen (steeds goed inspeekselen).

Zout slechts in kleine hoeveelheden alleen in de vorm van zeezout. Vervangingsmiddelen zijn kombinaties van de verschillende tuin-kruiden: lavas, selderij, bonekruid, tijm, marjolein. Geen peper gebruiken. Vervanging: basilikum, bonekruid, tijm, marjolein, tuin-of waterkers. Suiker is streng verboden. Vervanging: stevin, rijststroop, roomse kervel, citroenmelisse, engelwortel en magere melkpoeder.

Bij voorkeur verse kruiden of anders gedroogd en grof gesneden. I.p.v. azijn magere kwark of een ander zuur melkprodukt of evt. kleine beetjes citroensap. Belangrijk is verder, dat u per dag 3 glazen vers rode bietensap (melkzuur, van 1 kg bieten), of het rode bietensap (melkzuur) van Eden of 3 eetlepels rode bietenkonsentraat (Eden) nuttigt. Ook het regelmatige gebruik van zwarte bessen(sap) en bosbessen(sap) wordt aanbevolen. Deze produkten bevatten waardevolle fermenten die de celademhaling bevorderen en de gisting tegengaan.

Bij een evt. opgeblazenheid van de buik zal uw arts u een biologisch medikament (bv Lacticol) geven. Gebruikt u bovendien 3-4 maanden 6 bittere amandelen per dag b.v. fijngesnipperd in de müssli. Iedere maaltijd dient uit voedingsmiddelen te bestaan, die in de stofwisseling basevormende stoffen vormen en wel voor ± 80%. Dit zijn groenten, fruit en melkprodukten.

20% wordt gevormd uit zuurvormende voeding: granen, graanprodukten, rode kool, artisjok, paddestoelen, peulvruchten, noten, preiselbeeren, pruimen, alle vetten en oliën, eieren en eierprodukten, kwark, kaas, vlees en vis.

Nu het lijstje met de verboden:

* Streng verboden is alle fabriekssuiker en fabriekssuiker bevattende levensmiddelen (dus ook rietsuiker!) Na overleg met uw arts evt. wel kleine hoeveelheden vruchtesuiker, sorbitol of rijstestroop (ook geen honing!).

* Eveneens streng verboden zijn alle onvolwaardige graan- en witmeelprodukten, zoals witbrood, grijs- en gewoon bruin-brood, koekjes, koek, cake, gebak, pudding etc. Produkten die gist of bakpoeder bevatten. Limonade’s, ijs, jams, snoep, alle zoetigheden.

* Alle gedenatureerde industrievoedsel, konserven, delikatessen, gekleurde, chemisch geconserveerde produkten etc. Gezoet en ingeblikt fruit.

* Alle dierlijke- en industrievetten, zoals spek, vet, frituurvet, alle gewone margarine (ook Becel), slaolie, mayonaise, croma en andere bakvetten. Zgn. snacks, chips etc.

* Alle varkensvlees, alle soorten worst, wildzwijn, konijn. Vet vlees en vette vis. Vlees van mestvee. Alle gerookte produkten zoals rookvlees, vis. Kip, kalkoen en eend. Geen pinda’s en aardnootolie gebruiken.

* Sterke alkoholica en bier. (Na overleg met uw arts evt. wel een goede kwaliteit biologische wijn)

* Alle koffie, koffievervangingsmiddelen (behalve pascha), zwarte thee, rooibosthee, kakao en tabak.

* Rauwe ongeschilde tomaten (wel geschild en gekookt).

* Onrijpe vruchten (citrusfruit!).

Tot slot wat literatuur.

Onmisbare kook- en andere boeken zijn:

1. Joh. Budwig ‘Öl-Eiweisskost’, Hyperionverlag, Freiburg i.B.

2. Kretschmer — Dehnhardt ‘Die Ernährung des Krebsgefährdeten und Krebskranken’, Haug Verlag, Heidelberg.

3. A. Gevaert e.a. ‘Kookboek voor Makrobiotiek en Natuurvoeding’ St. Martens Latem, België.

4. Bircher-Benner Handboekje ‘Sapdranken en Rauwkost’, de Driehoek A’dam.

5. Dr. J. Issels ‘Mehr Heilungen von Krebs’, Helfer Verlag E. Schwabe Bad Homburg.

6. Dr. Schmidt ‘Hilfe für Krebskranke durch biologische Kombinationsbehandlung’.

Misschien zou iemand (indien nodig) uit uw familie of vriendenkring u kunnen helpen bij de omschakeling in de keuken. Goede algemene literatuur over de biologische opvatting en behandeling van kanker (en ook over de voorkoming daarvan) is in Nederland overal te verkrijgen en natuurlijk Han M.Stiekema "Flow System Therapy".

Terug

Lijn.gif (2795 bytes)

2001 Copyright © Han M. Stiekema, M.D. All rights reserved.
Last updating: 03/19/06

About UsSitemapCopyrightContactDisclaimerOrdersunderline_r1_c7.gif (114 bytes)www.vitalworld.org