Vital World

Introductie

Erkentelijkheid

Mission Statement

DE ZEVEN STAPPEN

1. Persoonlijk Gezondheidsplan

2. Uitbreiding van zelfhulp

3. Straatgezondheidsteams

4. Training Basisgezond-
heidsconsultants

5. Carrière perspectieven

6. Een Nieuwe Gezondheidszorg

7. Stichting WereldNetwerkFonds

BOEKEN & ARTIKELEN

Handboek Holistische Geneeskunde: Stroomsysteemtherapie ("Flow System Therapy")

Stroomsysteem en
Optimale Vitaliteit

Optimaal Vitaal: Praktijk voor RSI, pijnsyndromen,
nieuwe risico's en chronische stoornissen

MeiHan Institute of
Chinese Guasha therapy

Stress, burnout & regeneratie

Je immuunsysteem vetrsterken c.q. preventie van griep, verkoudheid-, virusinfecties- en SARS

MESS

Biologische therapie van kinderziekten en acute infektieziekten op
de kinderleeftijd

Voedingstherapie binnen
de biologische
combinatiebehandeling
van kanker en haar voorstadium, de zgn. precancerose

Electro-magnetische straling en overgevoeligheid

De grote schoonmaak

Clysma of lavement

Het Japanse bad

Heb jezelf lief:
Emotionele zelf-integratie

Basentherapie

Glutenovergevoeligheid
en allergie

 

Clysma of lavement

Een clysma is een plastic zak of bak, waarin ongeveer 2 liter water in kan. Hieraan zit een slang, waar een canule (smal uiteinde met kraantje) aan zit, waarmee je het water via de anus in de darm kan laten lopen. Zo'n darmspoeling weekt oude ontlasting en afvalstoffen los van de darmwand, wat vooral reinigend is voor de dikke darm.

klysma

Doe één liter lichaamswarm water (dus niet te koud en niet te warm) in het apparaat, het laatste te verkrijgen bij drogist en apotheek (geen chemisch clysma dus). Laat eerst wat water door de slang lopen (lucht eruit) en hang het dan op aan een haakje op schouderhoogte aangebracht in de WC of badkamer (zie fig.). Liefst in een verwarmde ruimte, een dikke handdoek op de grond en warme sokken aan (anders teveel afkoeling). Dan op de grond (met ontbloot onderlijf) in knie-elleboog of gehurkte houding en het mondstuk (van de slang) ongeveer 2 à 3 cm in de anus brengen, niet verder! (zit gauw tegen de binnenwand van de darm aan en het water loopt dan niet). Op het mondstuk is van tevoren vaseline, creme of olie aangebracht (glijdt beter), rondom het tuutje, niet op de opening.

klysma

Neem de eerste keer niet meer dan 300-600 cc water, want de darmen zullen nog veel ontlasting bevatten. Zodra aandrang komt ren je naar de WC. Als de ontlasting eruit is, dan een tweede ronde, ditmaal van bijvoorbeeld 1-2 liter. Weer dezelfde procedure. NB. Komt er de eerste keer niets uit, dan geen tweede keer. Mocht je bij het inlopen buikpijn krijgen, ook al is het nog zo minimaal, direct stoppen.

Je kunt er nog een ademoefening bij doen (hoeft niet). Terwijl het water naar binnen loopt elke uitademing in zijn laagste punt steeds even een paar ogenblikken vasthouden (dus niet ademen, daardoor ontstaat een "negatieve druk" in de buik met spontaan "binnenzuigen" van het water, dat daardoor dan ook hogere gedeelten van de dikke darm bereikt). Zit het water erin, eventueel de buik zachtjes masseren (cirkelbeweging, met de klok mee). Nu elke inademing even in zijn hoogste punt een paar momenten vasthouden. Dit bevordert de peristaltische reflex, waardoor de ontlasting gemakkelijker en vollediger naar buiten zal komen. Het ademen steeds door de neus.

De bovengenoemde buikmassage kan ook los van het clysma dagelijks gedaan worden. Je ligt ontspannen op je bed en maakt zachte en roterende strelende strijkbewegingen (hoe subtieler, hoe dieper de werking) kloksgewijs over de buik (100x, maximaal 5 minuten). Belangrijk bijvoorbeeld bij obstipatie. Het werkt alleen, als je het elke dag gedurende vele maanden doet.

Wij adviseren nogal eens, om elke maand drie achtereenvolgende reinigingsdagen te nemen. Je eet dan heel sober (bijvoorbeeld 's morgens fruit en 's middags alleen rijst/groente, terwijl er 's avonds bijna niets gegeten wordt). Wel veel drinken: geen koffie, thee, chocoladedrank, bamboe, groene thee of rooibosthee. Wel 2 of meer liters water en kruidenthee's (de laatste zonder senna of vuilboom/frangula!). Neem in deze dagen een waterclysma, bijvoorbeeld 1 keer per dag, in totaal 2 of 3 keer. 's Morgens, 's middags of 's avonds, dat maakt niet uit.

Behalve in een reinigingskuur is een clysma een heel goede reinigingsmethode bij infectieziekten, zoals bij verkoudheid en griep. Zie voor de veelzijdige toepassing van reiniging het handboek Han M.Stiekema "Flow System Therapy", bij ons te bestellen.

NB. Vergeet niet een clysma-apparaat naar je vacantiebestemming mee te nemen. Heel nuttig als je bijvoorbeeld een eenvoudige zomerdiarrhee of obstipatie krijgt. Bij alle andere stoornissen eerst een arts consulteren! Vooral bij buikpijn c.q. krampen, darmbloeding, recente buikoperatie, divertikels, acute aambeien, fissuur etc. is het nemen van een clysma taboe.

NB. Een clysma-apparaat is voor persoonlijk gebruik. "Uitlenen" aan anderen verhoogt het gevaar van infecties.

© 2001 Copyright by Han Marie Stiekema, arts. Deze informatie is educatief. Ondergetekende kan geen enkele verantwoordelijkheid aanvaarden voor het gebruik in de praktijk.

Klik hier: Bestel Clysma

Terug

Last update: 03/19/06

About UsSitemapCopyrightContactDisclaimerOrdersunderline_r1_c7.gif (114 bytes)www.vitalworld.org