VitalWorld.org

Introductie

Erkentelijkheid

Mission Statement

DE ZEVEN STAPPEN

1. Persoonlijk Gezondheidsplan

2. Uitbreiding van zelfhulp

3. Straatgezondheidsteams

4. Training Basisgezond-
heidsconsultants

5. Carrière perspectieven

6. Een Nieuwe Gezondheidszorg

7. Stichting WereldNetwerkFonds

BOEKEN & ARTIKELEN

Handboek Holistische Geneeskunde: Stroomsysteemtherapie ("Flow System Therapy")

Stroomsysteem en
Optimale Vitaliteit

Optimaal Vitaal: Praktijk voor RSI, pijnsyndromen,
nieuwe risico's en chronische stoornissen

MeiHan Institute of
Chinese Guasha therapy

Stress, burnout & regeneratie

Je immuunsysteem vetrsterken c.q. preventie van griep, verkoudheid-, virusinfecties- en SARS

MESS

Biologische therapie van kinderziekten en acute infektieziekten op
de kinderleeftijd

Voedingstherapie binnen
de biologische
combinatiebehandeling
van kanker en haar voorstadium, de zgn. precancerose

Electro-magnetische straling en overgevoeligheid

De grote schoonmaak

Clysma of lavement

Het Japanse bad

Heb jezelf lief:
Emotionele zelf-integratie

Basentherapie

Glutenovergevoeligheid
en allergie

 

STAP 1: PERSOONLIJK GEZONDHEIDSPLAN

Stukken gezonder in slechts zes weken ?
Het is mogelijk. Gratis. Je stofwisselingsfuncties optimaliseren is
het geheim achter je regeneratie.
Probeer het en je zult
het resultaat zelf ervaren.

1.

Het Persoonlijke Gezondheidsplan is het resultaat van meer dan 30 jaar succesvolle medische praktijk. Het is een van de meest effectieve gezondheidsprogramma's dat ooit aan het publiek is gepresenteerd.

Dit is extra belangrijk in een tijd, waarin de reguliere zorg in toenemende mate faalt in het adekwaat reageren op de verslechterende gezondheidssituatie.

Gezondheid blijkt afhankelijk te zijn van het optimaliseren van basisstofwisselingsfuncties, "stroomsysteem" genoemd, hetgeen bestaat uit voeding, vertering, bloedsomloop, celmetabolisme, ontgifting en uitscheiding.

Het stroomsysteem is het fundament van een gezonde leefstijl. Om een optimaal welbevinden, gezondheid en regeneratie te bewerkstelligen hebben wij een zelfhulpprogramma ontworpen, dat uit 10 stappen bestaat.

In geval je het Persoonlijke Gezondheidsplan gaat doen, beloof je mij alle onderdelen van mijn advies nauwgezet en getrouw te volgen. Alleen dan verloopt je gezondheidsproces optimaal.

Ik adviseer je dringend deze zelfhulpkuur met andere (volwassen) leden van je gezin, een vriend(in) of collega te doen, dit om elkaar wederzijds te ondersteunen en stimuleren.

De kuur belooft verbetering van je klachten. Zij behandelt echter geen ziekte, maar werkt door het verbeteren van je gezondheid. Een „garantie" in de strikte zin kan echter (redelijkerwijs) niet worden gegeven. De verantwoordelijkheid ligt geheel bij jezelf.

In de eerste week van de kuur kunnen (normale) ontgiftingsverschijnselen optreden (moeheid, koorts, pijn, misselijkheid etc.). Het betekent, dat het ontgiftingsproces op gang
gekomen is. Bij twijfel consulteer je arts.

Bij het ontvangen van de „bao yu" of schraper (zie onder 7 van het Persoonlijke Gezondheidsplan) vind je een kleine vragenlijst, dit om een indruk te krijgen van je resultaten. Invullen (anonym) en terugsturen aan ons wordt zeer op prijs gesteld. Dank hiervoor.

Als je om wat voor reden dan ook van ons een persoonlijke check-up wenst, zie Stap 2.

In geval van geringste twijfel over symptomen die je gedurende of na de kuur hebt, raadpleeg je behandelend arts.

Het Persoonlijke Gezondheidsplan bestaat uit een zeswekelijks programma, onderverdeeld in 10 stappen: 1) Een Dieet (Vitality Food) 2) Probiotica 3) Fitness/Ademoefening/Zweten 4) Supplementen 5) Ontgifting/Ontzuring 6) Leverflush 7) Stimulering van je immuunsysteem 8) Anti-oxydanten 9) Darmreiniging en 10) Drinkkuur. Het programma werkt alleen, wanneer alle 10 stappen gelijktijdig worden genomen.

Hoewel het programma uitgebreider is dan het Persoonlijk Gezondheidsplan alleen, staat het een ieder vrij om zijn/haar eigen grenzen te trekken. Het doen van het PHP verplicht je op geen enkele wijze verder te gaan. Vrijheid, blijheid dus.

HMS’ "Flow System Therapy" is verschenen in het Engels. Het omvat het uitgebreide stroomsysteem met meer dan 230 pag. en 200 zelfhulptechnieken. Aanbevolen voor iedereen die zich verder in gezondheid verdiepen wil. Thuisbezorgd na ontvangst van Euro 30  op ABN/AMRO Nr.56.23.30.127 tnv H. Stiekema te Bunnik met vermelding van Uw volledige naam en adres!

1) Vitale Voeding (3 Opties)
(Stap 1 van het Stroomsysteem: Voeding)

4. Wij bieden aan: Optimale voeding, van biologische kwaliteit, toxine en parasietvrij, met een overschot aan basen (ontzurend), laag in dierlijk eiwit (bij ondervoeding consulteer je je dokter), rijk aan vezels, suiker- en gistvrij, hypo-allergeen (indien nodig ook gluten- en melk/lactosevrij), verteringsbevorderend, ontgiftend, diervriendelijk, gemakkelijk te bereiden, eenvoudig, overheerlijk en goedkoop. Om zes weken lang ononderbroken in praktijk te brengen! Doe het samen met je gezin (kinderen ouder dan zestien) of een vriend(in) om elkaar aan te moedigen en te ondersteunen. PS. Deze adviezen zijn alleen voor gezonde mensen. Hele magere personen of/en degenen die (al lang) op een veganistisch dieet zijn moeten deelname zorgvuldig afwegen. Duidelijk is, dat het dieet (bedoeld zijn de eerste drie weken) niet geschikt is voor (arme) mensen met eiwit ondervoeding. Het heeft daarentegen het meeste effect bij mensen die tot dusver "normaal" aten en dronken, met gemiddelde of hoge consumptie aan (dierlijke eiwitten. Voor recepten is elk vegetarisch kookboek geschikt (mits aan de voorwaarden is voldaan) of ga anders naar "Monnikenkost Recepten" (Zie onder 11.)

Een optimale voeding is onderdeel van je Persoonlijke Gezondheidsplan. Vitale Voeding is het resultaat van een lange ervaring (+ goede ideeën van anderen). Het omvat optimale voeding voor alle stoornissen, voor afvallen, regeneratie, emotionele balans en helderheid van geest. Het is heel eenvoudig. De belangrijkste principes (los van wat reeds gezegd is) zijn:

A. Scheiding van koolhydraten (aardappels, granen, rijst, brood, pasta) en
eiwit
ten (vlees, vis, eieren, melkproducten, soja) (PS. boter toegestaan)
B.
LUNCH IS DE HOOFDMAALTIJD
(dwz de grootste hoeveelheid)
C. De volgorde in één maaltijd: eerst de groenten etc. dan de eiwitten
D. 's Avonds zo WEINIG en zo VROEG mogelijk eten
E.
Ontzettend GOED KAUWEN.

Verkies wanneer je maar kunt, vers, volwaardig, biologisch voedsel. Vermijdt suiker, witmeel en alle andere bewerkte voedingsmiddelen. Beperk zoveel mogelijk het (langdurig) koken, bakken en braden. Hoe simpeler je menu’s des te beter het is. In geval van (ernstige) stoornissen of ziekten, raadpleeg je behandelend arts voordat je aan het programma begint.

IN GEVAL ONZE ADVIEZEN (TOCH NOG) NIET DUIDELIJK
GENOEG ZOUDEN ZIJN, RAADPLEEG DAN ONS FLOW SYSTEM WORKBOOK

HET ZES WEKELIJKSE PROGRAMMA

Optie 1*

* Kies je favoriete optie en verander daarna niet meer. Er geen "hutspot" van maken dus!

ONTBIJT
Zes weken alleen fruit
5. Tot de lunchtijd alleen fruit. Een soort per keer. Vermijdt de super zoete zoals peer, perzik of meloen). Altijd een half uur ertussen (de verschillende fruitsnacks). Niet gecombineerd met iets anders, behalve noten en zaden. Kauw goed. Je kunt fruit afwisselen met een alkalische soep (zie onder: Monnikenkost Recepten).

NB. In geval van gisting (gas, wind, opgeblazenheid en opboeren) geen fruit en noten, maar volkoren boterham met beperkt boter (biologisch), tahin, tomaat, (suikervrije) jam of marmelade. (Plus neem 3-4 koppen "vierwindenthee" per dag: gelijke hoeveelheden pepermunt, kamille, venkel en karwij. Geen zoetmiddel). Vanaf de tweede drie weken! yoghurt met fruit (of magere kwark zeer goed vermengd met 1-2 eetl. koudgeperste lijnolie + beetje honing) en graanvlokken (tenzij anders is geadviseerd). Zie onder "Monnikenkost Recepten". Eet geen kaas, drink geen melk.

LUNCH: JE HOOFDMAALTIJD
6. In de eerste drie weken alleen groenten + koolhydraten + vetten
Dit is een eiwit-vrije drie weken (vlg. prof.dr.L.Wendt. Zie voor de logica mijn boek "Flow System Therapy"). Er wordt geen vlees, vis, ei, melk- of sojaproducten (tofoe, sojasaus etc.) gegeten. Rauwkost (evt. met olijfolie, koudgeperste olie, zaden, noten) + licht gekookte groenten + zeewier + knoflook + gekookte rijst, of aardappels, of granen, of pasta, of mais (evt. beperkt bonen of linzen), of brood, NIETS met vet/boter/olie bakken of braden. Geen melkprodukten/kaas.

7. In de tweede drie weken twee tot drie keer per week groenten + eiwitten + vetten
Rauwkost (evt. met olijfolie etc.) + licht gekookte groenten + zeewier + tofu, of vis, of ei, of kaas, of (weinig of geen) vlees + vet (gewone olie of boter voor bakken en braden). Verse knoflook. Volgorde in een maaltijd: eerst groenten eten, de eiwitten het laatst. Gebruik GEEN margarine of industriële bakvetten. Yoghurt (of magere kwark zeer goed vermengd met 1-2 eetl. koudgeperste lijnolie + honing) zijn als dessert toegestaan. Zie "Monnikenkost Recepten". Als namiddagsnack een appel of anders rijstwafels.

DINER
8. Zes weken beperkt! groenten + koolhydraten + vetten
Zo vroeg mogelijk (18 uur), zo weinig mogelijk (geen „volledige" maaltijd, bv soep met knackebrood, een (zeer) klein bord met gestoomde groenten, of rijst/ groenten. GEEN rauwkost of fruit (gisting gedurende de nacht). Ook GEEN vlees, vis, tofu, kaas of ei bij het avondeten (kans op „rotting" met zelf-vergiftiging).  Kauw buitengewoon goed! In geval van honger in de avond, probeer het te stillen met water of anders een rijstwafel.

NB. Koolhydraten (rijst/brood/granen/ aardappelen/pasta) is okee, maar NIET bakken of braden met vet/olie/boter. Boter OP het brood is okay.

NA DE ZES WEKEN
9. Doorgaan met Vitale Voeding is een goed idee! Ontbijt en avondeten blijven dan hetzelfde, lunch zoals in de tweede drie weken, met of zonder dierlijk eiwit. Indien vegetariër gebruik eiwitten als soja, melkproducten (boter, kwark, yoghurt) en soms een ei. PS. In geval je je na twee maanden niet beter voelt, raadpleeg dan je arts.

PS. In sommige landen/culturen eten mensen (heel) laat. Vaak is dit niet te vermijden. Mijn advies: maak je keuzen zoveel mogelijk volgens Vitale Voeding principes zoals boven vermeld, eet zo weinig mogelijk, kauw goed en geniet ervan!

PS. Degenen met gluten, soja en/of melk-lactose intolerantie c.q. allergie en in geval van ondervoeding natuurlijk, kunnen meer (dierlijke) eiwitten nodig hebben: vlees, vis en eieren (dagelijks, bij de lunch).   Zie Optie 3.

DRINKEN

10. Drink geen koffie, bamboe (alleen pure cichorei/pasha toegestaan), zwarte thee, "fruitthee" (dat is zwarte thee met een smaakje), rooibosthee, groene thee, driejarenthee of matethee, vruchte- of groentesappen of melk. In plaats daarvan water (half uit de kraan, half uit de fles) en kruidenthee’s (geen senna of vuilboom/frangula)! Kijk altijd op het etiket. Tenminste rond 2-3 liter per dag. Meer in warmere klimaten (dan Noord-Europa). Altijd tenminste een half uur tussen eten en drinken. Vermijdt koolzuurhoudende dranken (soft drinks, mineraalwater, bier). Rode wijn (biologische kwaliteit) vaak toegestaan (max. 1-2 glazen per dag) tenzij verboden, o.a. in geval van candida, hypoglycemie, alcoholisme, vetlever, pancreasstoornissen etc. Gebruik weining zout, evt alleen hele kleine beetjes zeezout. 

PS. Geen nicotine of drugs. Win advies in over het verminderen of stoppen van medicijnen! Raadpleeg je arts.

Optie 2

Deze optie is voor diegenen, die Optie 1. te gecompliceerd, te mild, teveel tijdvragend of te duur vinden. Het is in het bijzonder geschikt voor diegenen, die overgewicht hebben, die veel dierlijke eiwitten eten (vlees, vis, eieren, kaas en andere melkproducten), die veel koffie (of gewone thee) drinken, die verhoogde bloedwaarden (cholesterol) hebben, die een gewone ("essentiele") hoge bloeddruk hebben of die risico lopen stofwisselingsstoornissen te ontwikkelen. Het zal duidelijk zijn dat ook in dit geval je je moet houden aan de andere aanbevelingen van de kuur (stoppen met roken, alcohol, drugs etc.).

De structuur van dit programma is eenvoudig. Alleen de eerste drie weken verschillen van Optie 1. Het bestaat uit:

ONTBIJT
In de eerste drie weken: Uitsluitend bruine rijst(vlokken)pap (gekookt). Tweede drie weken: zoals boven.

LUNCH: JE HOOFDMAALTIJD
In de eerste drie weken: Bruine rijst(vlokken) met gekookte/gestoomde groenten. Tweede drie weken: zoals boven.

DINER
In de eerste drie weken: Uitsluitend bruine rijst(vlokken)pap (gekookt). Tweede drie weken: zoals boven.

DRINKEN
Zoals boven.

Omdat dit dieet strenger is, mag het alleen worden gebruikt door diegenen die lage stressniveau's hebben c.q. die emotioneel in balans zijn, die een redelijk stabiele (socio-psychologische) omgeving hebben plus lage werkdruk. De ene kant van het dieet is, dat het effectiever is, dus meer drastische verbeteringen geeft; de andere kant is, dat je met meer opflakkeringssymptomen geconfronteerd kunt worden (moeheid, hoofdpijn, hartkloppingen etc.), een aanwijzing daarvoor dat je ontgifting op hoge toeren loopt. Drink in zo'n geval extra water, neem een clysma* en ga een poosje liggen. In geval van twijfel, consulteer je arts.

* Voor de toepassing: zie "Flow System Therapy" Chapter "Elimination". Of open het artikel "Clysma of lavement"

Optie 3

Deze mogelijkheid wordt aangeboden aan hen die zwak, ondervoed, arm, dakloos of ontworteld zijn en/of ondergewicht hebben. Zij kunnen het tweede deel van Optie 1 als basis voor alle zes weken nemen. Aangezien zij meestal noch het dieet, noch de rest van het programma kunnen bekostigen vragen wij je over een of meerdere van zulke mensen te ontfermen.

ONTBIJT
Zes weken lang: yoghurt met fruit (of magere kwark zeer goed vermengd met 1-2 eetl. koudgeperste lijnolie + beetje honing) en graanvlokken of een ander ontbijt vlg locaal gebruik. Geen kaas of melk.

LUNCH: YOUR MAIN MEAL
Zes weken lang, zeven dagen per week:groenten + eiwitten + vetten (vegetarisch of niet-vegetarisch). Voor de details: zie Optie 1.

DINER
Zes weken lang: beperkt groenten + koolhydraten + vetten. Voor de details: zie Option 1.

DRINKEN
Zoals in Optie 1.
  

Om (nog) meer van het Persoonlijke Gezondheidsplan te
kunnen profiteren: bestudeer het Stroomsysteem:

Het dynamische evenwicht tussen voeding (1), vertering (2), bloedsomloop/
transport (3), verbranding (4), assimilatie (5), ontgifting (6) en
uitscheiding (7) van voeding, water, afvalproducten
en gifstoffen respectievelijk

Gedurende de bovengenoemde 6 weken wordt het dieet
gecombineerd met de volgende 9 stappen:

2) Pro-biotica
(Stap 2 van het Stroomsysteem: Vertering)

11. De darmflora (de met ons samenlevende gezonde bacteriestammen) speelt een sleutelrol bij het optimaliseren van de vertering en het immuunsysteem. Door schadelijke invloeden (voeding, toxinen, parasieten, schimmels, bacterien, virussen, chronische verteringsstoornissen, iatrogene factoren (antibiotica), amalgaam, milieu-verontreiniging, electro-smog) heeft vrijwel niemand meer een optimale darmflora. Herstel is daarom nodig. Koop levende pro-biotica met tenminste drie of vier verschillende soorten bacterien (alleen acidophylus en bifidus is niet genoeg). Verhoog de dosering over de eerste weken. Indien geen pro-biotica beschikbaar zijn, neem dan een melkzuurpreparaat (bv Hylak Forte) of gewoon geconcentreerde wei of melkzuur. Hoeveelheid: zie (apothekers)voorschrift. Altijd in water voor het eten.

3) Fitness/Ademoefening/Zweten
(Stap 3/4/6 van het Stroomsysteem: Bloedsomloop/Verbranding/Ontgifting)

12. In de ochtend direct na het ontwaken wordt de "adempomp" gedaan. Deze bestaat uit 10 minuten intensief "pompen" met je ellebogen in een ritmische beweging horizontaal van de zijkant van je lichaam naar je lendenen. Je kunt de beweging ondersteunen door bij de neergaande fase steeds even door je knieen te buigen. Tegelijkertijd adem je krachtig uit, veelal met maken van geluid. Een ritmisch muziekje op de achtergrond helpt! Door dit te doen adem je je oude lucht uit en raken je longen vol frisse lucht. Uiteraard heb je voor het begin een raam opengezet. Ten tweede: doe, afhankelijk van je situatie, gezondheidstoestand en leeftijd dagelijks (zes keer per week) oefeningen als wandelen, fietsen, stretching (voor gehandicapten bv), joggen of zwemmen. Aanbevolen wordt een gemiddeld minimum van 20-30 minuten per dag. Probeer steeds door je neus te ademen (gewoon je mond dicht houden dus). Drink voor de oefening een of twee koppen hete zweetthee (lindebloesem, vlierbloesem) met honing. Kleed je (ietsje) warmer dan nodig, zodat je tot zweten komt. Neem daarna een douche. Ga bijvoorbeeld een keer in de week naar de sauna.

PS. Degenen die geinteresseerd zijn in simpele! Qi Gong oefeningen, kunnen onze video bestellen (speciaal voor ouderen). PS.Warme voeten onder elke omstandigheid is een must (warm waterkruik, wandelen, warme sokken, massage). PS. Gebruik 's nachts geen electrische deken en geen waterbed.

4) Supplementen
(Stap 5 van het Stroomsysteem: Assimilatie)

13. Neem zes weken lang een volledige dagbehoefte aan vitaminen, mineralen en spore-elementen. Meestal te verkrijgen in EEN tablet of capsule („multiple"). Neem de gangbare natuurlijke merken (van gezondheidswinkel of drogist). De dosering mag hoger zijn (2x) dan de standaard „Recommended Dietary Allowances" (RDA), hetgeen okee is. Aanvullingen met spirulina en calcium (citraat) tabletten (of schelppoeder) zijn toegestaan. Kleine hoeveelheden vitamine C poeder - een kwart tot half theelepeltje - in dranken en voedsel werken ondersteunend.

5) Ontgifting/Ontzuring
(Stap 6 van het Stroomsysteem)

14. Ontgifting (o.a. van zware metalen) en regeneratie door chlorophyll- (overtuig je ervan dat het natuurlijke chlorophyll is) of chlorella-preparaten. Volg de bijgeleverde voorschriften. Doe aanvullend dagelijks „lymfereiniging" door middel van „oliekauwen". Neem hiertoe voor het ontbijt een eetlepel (liefst koudgeperste) zonnebloemolie in je mond. Kauw, zuig, pomp en gorgel energiek gedurende 20 minuten. Slik niets, zelfs niet een drup door! Aan het eind van het kauwen is de olie schuimig geworden. Het betekent, dat het verzadigd is met gif. Spuw het grondig uit. Was je mond met warm water, hetgeen je eveneens uitspuugt. Dan borstel je je tanden. Degenen die tot dusver „normaal" aten (vlees, vis, eieren, kaas, koffie en thee) nemen tevens een keer per week twee tot drie keer per dag een half theelepeltje natriumbicarbonaat („alkali-stoot")* in water op nuchtere maag (mits goed verdragen). Het ondersteunt de ontzuring van je weefsels. Neem geregeld een uitgeperste citroen met beetje honing. NB. Streef naar een niet-toxische huishouding. Zeer belangrijk is gebruik van biologische tandpasta (bv Parodontax zonder fluor), gifvrije afwas- cq vaatwasmiddelen (bv borax, Ecover) en (zwart) geanodizeerd aluminium of glazen pannen (absoluut geen gewoon aluminium).

* Zie onze aanvullende informatie over ontzuringstherapie. NB. Om evt later eens een keer over te doen.

6) Lever flush vlg. dr. Stone
(Stap 6 van het Stroomsysteem: Ontgifting)

15. Halverwege je programma (begin tweede maand) neem je een glas met 1 uitgeperste grapefruit, 1 dito sinaasappel, 1-2 uitgeperste citroenen, 1-3 uitgeperste grote tenen verse knoflook en 1-2 eetlepels pure olijfolie. Meng en neem het op nuchtere maag voor het ontbijt. Eet die dag alleen fruit en groenten, ook de door mij geadviseerde middelen stop je die dag. Het is een uitstekend middel om je lever te reinigen. Een gezonde „ontgiftingsreactie" (moeheid, slapeloosheid) kan optreden. Als het bevalt, kun je ermee doorgaan. Een tot twee keer per week, in totaal maximum drie tot vier weken. In geval van overgevoeligheid van maag, lever, galblaas of ziekte van de pancreas (in het verleden bv gastritis, maagzweer, Pfeiffer, chronische hepatitis, alcoholisme!, tropische ziekten, acute galaanval etc.) moet je de lever flush NIET nemen. In geval van twijfel consulteer je je dokter.

7) Guasha (Chinese Jadesteenbehandeling)
(Stimulering van het immuunsysteem/Ontgifting: stap 6 van het Stroomsysteem)

16. Een revolutionaire chinese ontgiftings- en stimuleringstherapie. Guasha betekent „schrapen". Het (zelf) schrapen van de huid (met olie) (subcutis, bindweefsel, spieren, bloedvaten, zenuwen, botten en gewrichten) van hoofd en buik heeft een integraal reflex-effect op je gehele systeem, in het bijzonder ontgifting, stimulering van het immuunsysteem, oplossen van blokkaden, ondersteuning van de bloedsomloop, pijnbehandeling en ontspanning, alles in een simplele behandeling! Het is daarom niet verwonderlijk, dat guasha (of Chinese Jadesteentherapie) tot de meest krachtige Zelfhulp c.q. preventieve behandelingen behoort. In China passen mensen het op grote schaal toe. De schraper („bao-yu") is gemaakt van jade. Bij ons te verkrijgen, samen met de olie en de aanwijzingen voor (beperkte) zelfbehandeling. In het kader van onze Zeven Stappen zullen we binnenkort met dagcursussen beginnen. Voor details, zie: http://home.wanadoo.nl/guasha

8) Anti-oxydanten
(Stap 6 van het Stroomsysteem: Ontgifting)

17. Aanvullend advies om schadelijke zgn „vrije radicalen" te neutraliseren. Bijvoorbeeld bij ernstige moeheid, vergiftiging of electro-stress. Kies een combinatie met tenminste vitamine C (max. 1000 mg.) en E (200 IE), selenium (100 mcg), zink (100 mg), beta-caroteen (10.000 IE) en alpha-lipoic acid (100 mg).

9) Darmreiniging
(Stap 7 van het Stroomsysteem: Uitscheiding)

18. Verteringsstoornissen met zelfvergiftiging - gif- en afvalstoffen, die weer in het bloed worden opgenomen - vanuit de eigen darm is een hoofdoorzaak van ziekte. Dagelijkse inname van twee keer 1 theelepel groene klei (argyle) in water (‘s morgens nuchter en ‘s avonds voor slapengaan) neutraliseert de verontreiniging. NB. Klei kan obstipatie veroorzaken. In dat geval neem je (5 minuten na de inname van de klei) een kwart tot een halve theelepel vitamine C poeder (heeft een zure smaak, daarom in bv appelsap oplossen) totdat stoelgang is hersteld. Dagelijkse inname is doorgaans geen probleem, tenzij het de maag irriteert. In dat geval neem je een mild (kruiden) laxeermiddel (Agiolax, tamarinde). NB. Je mag nooit obstipatie hebben! Aanvullend (voor iedereen) tweemaal per week (weekend) een half uur voor het slapengaan een afgestreken eetlepel (30 gr) bitterzout (magnesiumsulfaat) op een bierglas lauwwarm water. De andere ochtend krijg je diarrhee en dat was de bedoeling. Indien geen stoelgang in twee opeenvolgende dagen , ga dan over op andere laxans. PS. Geen bitterzout gebruiken bij buikklachten of als je al chronische diarrhee (colitis) hebt. Twijfel je: vraag je dokter om advies. PS. Je mag nooit obstipatie hebben! Een aanvullende optie, die erg tot je gezondheid kan bijdragen, is om in je kuur een keer per week een waterclysma te nemen. Zie: "flow system therapy", chapter 10b of zie "Clysma of lavement".

 

      19. Buik-zelfdiagnostiek:

       1) Normale buik
      2) Ingetrokken ontstekingsbuik
      3) Eivormige gasbuik
      4) Kogelvormige gasbuik
      5) Slappe ontlastingsbuik
      6) Ontlastingsbuik met ontsteking
      7) Gas- en ontlastingsbuik
      8) Gas- en ontlastingsbuik met
           ontsteking

                ((Illustratie van E.Bonarius/vlg. dr. Rauch)

 

 

10) Drinkkuur
(Stap 7 van het Stroomsysteem: Uitscheiding/Stimulering van het immuunsysteem)

20. Voldoende drinken is een voorwaarde om gezond te blijven (worden). Hier is nodig als "bloedverdunner", irrigatie van de weefsels en voor optimale doorspoeling van de nieren. Mensen die geen dorst hebben, hebben drie dagen van gedwongen drinken nodig om het dorstgevoel te herstellen. (Dan wordt de sponswerking van de weefsels hersteld, waardoor je weer water op gaat nemen). Drink vanaf het eerste begin van deze kuur consequent 2-3 liter water per dag. De helft uit de kraan, de andere helft mineraal (bv Bar le Duc). Daarnaast neem je kruidenthee’s voor de nieren (orthosiphonis, solidago e.a.) 2-3 koppen per dag. Ook kun je andere pure! kruidenthee’s nemen, vermijdt echter zwarte thee en chemische toevoegingen, senna en vuilboom (frangula). Altijd een half uur tussen drinken en eten. Geen koffie of koffie-substituut (pasha toegestaan), geen zwarte/groene/rooibosthee of alcohol (1-2 glazen biologische rode wijn toegestaan, tenzij verboden. Niet in geval van stress, vermoeidheid of uitputting. Absoluut niet roken (het Persoonlijke Gezondheidsplan helpt je bij het afkicken!), geen drugs. Tegelijk met de bovenstaande drinkkuur, maar dan alleen gedurende de eerste drie weken, kan de eigen urine worden gedronken. Deze zelfbehandeling heeft zoals bekend een sterke stimulans op het immuunsysteem. Je energie gaat vaak met sprongen omhoog, terwijl een grote verscheidenheid aan klachten c.q. stoornissen erdoor verbeterd kan worden. In combinatie met ons Persoonlijke Gezondheidsplan mag je op een nog grotere werking rekenen. In de praktijk neem je een theeglas met de eerste ochtendurine in. Meer is niet nodig, omdat het om een stimuleringstherapie gaat. Als de smaak (geur) je teveel tegenstaat (hoewel de meeste mensen zeggen, dat het allemaal erg meevalt), kun je je urine vermengen met een beetje citroen- of groentesap.

21.

NB. Neem alle vitaminen/antioxydanten 2-4 uur tussen de inname van de groene klei, dus overdag. De kuur is onschadelijk zonder enige bijwerkingen. Sommige (vele) allopathische medicijnen (zoals hogebloeddrukmiddelen bv) kunnen in de loop van de kuur worden verminderd of gestopt. Controleer regelmatig je bloeddruk. Anderen kunnen niet worden gestopt zoals corticosteroiden. In geval van twijfel vraag je je arts om advies. Je kunt het boek „Flow System Therapy" (in het Engels te verkrijgen) bestellen als gids. Het geeft belangrijke achtergrondinformatie. Na deze zes weken ga je door met het eten, het drinken, regelmatige darmreiniging (bijvoorbeeld 1 weekend per maand), de oefeningen en het zweten. Zij worden onderdeel van je leefwijze. Gewoonlijk is het een keer per jaar doen van Persoonlijke Gezondheidsplan, mits je verder ook gezond leeft. Eventueel kun je de kuur met nog eens drie weken verlengen. Indien er na deze twee (drie) maanden er nog geen of onvoldoende verbetering heeft plaatsgevonden, kun je een arts om advies vragen. Denk in zo’n geval aan:

22.

1) Amalgaam of andere metaalvullingen in je gebit 2) „Haarden" zijn chronische (symptoomloze) ontstekingen/ littekens (vaak in tonsillen, gebit, sinus) met ziektemakend effect in gehele lichaam 3) Parasieten, bacterien, virussen 4) Gluten en/of melk/lactose intolerantie/allergie 5) Andere allergieën 6) „Aardstralen" 7) Electro-smog: het totaal aan radar, satellieten, electriciteit, hoogspanning, handy’s (gsm/umts), radio, TV, computer etc. 8) Ernstige (milieu) vergiftiging 9) Iatrogeen (allopathische medicijnen) 10) Ernstige immuunzwakte 11) Irreversibele chronische ziekte 12) Problemen met de rug 13) Psychologische, sociale factoren en stress.

Bent je ziek, consulteer je arts voordat je aan de kuur begint.

HMS’ grote handboek holistische geneeskunde "Flow System Therapy" is verschenen in het Engels. Het omvat het uitgebreide stroomsysteem met meer dan 230 pag. en 200 zelfhulptechnieken. Aanbevolen voor iedereen die zich verder in gezondheid verdiepen wil. Thuisbezorgd na ontvangst van euro 30 op ABN/AMRO Nr.56.23.30.127  tnv H. Stiekema in Bunnik met vermelding van FST en Uw volledige naam en adres!

Monnikenkost Recepten

23. Het kan niet anders zijn, dan dat bewuste mensen tegenwoordig vrijwillig versoberen. Anderen zijn er door de moeilijker wordende omstandigheden toe gedwongen. Om te overleven, is - sinds de successen van „Een leven lang fit" - nog weer een nieuwe stap in voedingsgewoonte en gezonde levensstijl nodig. We moeten alle lessen van het verleden nu naast elkaar leggen en onze conclusies trekken. Door te eenzijdig accent op fruit en vruchtesappen, kwamen er de laatste tijd teveel klachten van mensen die gasvorming (gisting) kregen. Met alle nare gevolgen van dien: zelfvergiftiging vanuit de darm, hypoglycemie, allergie, hyperactiviteit bij kinderen en candida. Dit kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van een gezonde voeding. Het is dus wel duidelijk geworden, dat wij door de veranderingen in omstandigheden voortdurend onze voedingsgewoonten moeten bijstellen. Mijn criteria voor optimale voeding kunnen daarbij als uitgangspunt gelden: biologische kwaliteit, basenoverschot, aangepast aan de individuele vertering en de kwark-lijnoliekost. Bovendien kan niet genoeg het belang worden benadrukt van het verplaatsen van de hoofdmaaltijd naar de middag. Hoofdmaaltijd in de zin van hoeveelheid. Eet vervolgens 's avonds zo vroeg en zo weinig mogelijk. Ik heb ontelbare mensen - ook van ernstige stoornissen - zien genezen, alleen door deze simpele verandering in de eetgewoonten. ‘s Avonds ben je moe, het maagdarmkanaal is ook moe. Als je dan een hoofdmaaaltijd neemt (en je vertering is al niet optimaal), dan wordt slechts een deel verteert. Het andere deel gaat dan in de nacht over in rotting en gisting met de boven beschreven en andere gevolgen. Onder andere mijn vrouw - Chinese en therapeute traditionele Chinese geneeskunde (TCM) - wees mij op de noodzaak van een voortdurend evenwicht in de voeding, iets wat in China reeds gedurende 2000 jaar in praktijk wordt gebracht.

‘S MORGENS

Vroeg opstaan. Fruit of soep of kwark-lijnoliepap.

* Fruit

Alle soorten. Een soort per maaltijd. Zoveel als je honger hebt. Tenminste een half uur tussen de maaltijden. Kleine hoeveelheid gedroogde abrikozen kan toegevoegd worden. Bij opgeblazenheid zoete fruit (zuidvruchten, peren, meloenen e.d.) weglaten. Eventueel wat Biogarde erbij.

* Aardappel-/groentesoep (basensoep)

150 gr. geschilde aardappelen
100 gr. geschilde selderijknol
¾ l groentenat
1 eetlepel tuinkruiden/kruidenzout/nootmuskaat
2 eetl. room of zure room
20 gr. boter/30 gr prei

Fijngesneden aardappelen, prei en selderij in pan met boter lichtjes bruinen, groentenat en zout toevoegen en aan de kook brengen. In kom pureren tot een niet te dikke soep en met room, kruiden en nootmuskaat op smaak brengen. (naar E.Rauch)

* Misosoep

Instant uit natuurvoedings- of reformwinkel.

* Kwark-lijnoliepap (zoet)

Meng 1 of 2 eetlepels koudgeperste, ongeraffineerde lijnolie met een theelepel tahin (sesampasta) en een scheutje dixap met elkaar. Dan gewenste hoeveelheid magere kwark erbij en weer heel goed mengen, dusdanig dat soort creme ontstaat. Vervolgens gebroken lijnzaad, müssli en fruit toevoegen. NB. De pap steeds vlak voor het gebruik klaarmaken. Lijnolie steeds goed afsluiten en in het donker wegzetten.

‘S MIDDAGS

Hoofdmaaltijd. Salade-/kwark-/tofu-/zeewier-/viscombinaties. Voorbeelden:

* Witte koolsalade

fijngesneden witte kool
1 ui, in dunne ringen gesneden
zeezout
appelazijn, 1 eetl.
zonnebloemolie, 1 eetl.
appeldixap, 1 eetl.
1 augurk, in schijfjes gesneden
dille, karwij, basilicum, van elk 1 theel.

De kool met het zout ongeveer 10 min. kneden en dan de overige ingredienten eraan toevoegen.

* Rauwe rode bietensalade

rode bieten, zeer fijn gesneden
1 uitje, fijn gesneden
1 appel, in kleine stukjes
citroensap, 1 eetl.
zonnebloemolie, 2 eetl.
zeezout, snufje nootmuskaat
basilicum, mierikswortel, 1 theel.
peterselie
theel. honing (of vruchtesuiker)
magere kwark 1/3 pakje of meer.

* Komkommersalade

1 grote komkommer
1 potje Biogarde of yoghurt
zeezout en vers gemalen peper
rozijnen, handje vol
wal- of hazelnoten
1 uitje fijn gesneden
mint, 1 eetl.
evt. een uitgeperst teentje knoflook

* Groene salade, sla of andijvie

knoflook, 1 teentje geperst
gemalen mosterdzaad, ½ theel. (of gewone mosterd)
citroensap of appelazijn, 1 eetl.
zonnebloemolie, 2 eetl.
honing, 1 theel. (of vruchtesuiker)
(avocado of/en stukjes gebakken tofu)
zeezout en versgemalen peper, verder basilicum of thijm

* Tofu-gerecht (1 pers.)

tofu, ½ blok
een bosui
zonnebloemolie, 1 eetl.
sojasaus (zout), 2 eetl.
beetje peper

Maak de tofu fijn, dito uitje, verhit de olie,doe ui in de pan, roer het, dito tofu, beide voor 5 min., voeg soja-saus toe, meng goed, voeg beetje peper toe: klaar. Serveren met verschillende groenten.

* Zeewiersoep (1 pers.)

zeewier, 1 vel (uit chin.winkel)
tomaat, 1
asperge (1) , komkommer (1/3) of spinazie

Hügli soepblokje, ½
shiitake paddestoel, 1
sojasaus, 1 eetl.
wat gesneden bosui
wat gesneden verse coriander
sesamolie

Snij de zeewier in kleine stukjes. Dito tomaat, groenten en shiitake. Breng 2 dl water aan de kook. Voeg soepblokje en sojasaus toe. Dito groenten en kook ze 5 min. Voeg zeewier en ui toe. Dito coriander en paar druppels sesamolie.

* Visschotel

forel, 1
3 gesneden bosuien plus het loof
rijstwijn, 1 eetl. (uit chin.winkel)
sojasaus, 3 eetl.
vruchtesuiker, 2 eetl.
rijstazijn, 1 eetl. (uit chin.winkel)
zonnebloemolie, 2 eetl.
sesamolie, paar druppels

Maak de vis schoon en was hem. Maak verschillende diepe sneden aan beide zijden in de vis overdwars. Wrijf de vis in met sojasaus. Verwarm de olie, bak de ui tot geur eruitkomt, doe de gebakken ui vervolgens in kom. Doe vis in de olie, braad beide zijden goudkleurig, voeg rijstwijn, sojasaus, vruchtesuiker en 1 glas water toe, samen met de gebakken ui. Kook op laag vuur tot vis goed doorbakken is. Dan vuur hoog om „jus" te concentreren. Voeg beetje sesamolie toe. Klaar. Serveren met verschillende groenten, zeewier.

* Kwark-lijnoliepap (pittig)

Kwark-lijnoliecreme als boven. Aanmaak echter zonder dixap. In plaats van müssli en fruit: mespuntje kerry, paprikapoeder of/en snufje peper toevoegen. Vervolgens afalfa, waterkers, tauge, zeewier of sla samen met gebroken lijnzaad erbij. Stukjes augurk en tomaat. Eventueel garneren met wat vis (haring, sardientjes).

‘S AVONDS

Licht verteerbaar/ vroeg (liefst voor 18.00 u.)/ (heel) weinig/ vegetarisch/geen rauwkost
* Brood/beleg (tahin, komkommer, tomaat of zelf gemaakt bv van kwark-lijnolie)
* Soep (met wat knäckebrood zonder gist)
* Gekookte groente/rijst/noedels

* Granenpap

1 kopje bruine rijst
3 kopjes water
fruit, wat rozijnen, kaneel of echte vanille, weinig honing (of vruchtesuiker)

Kook de rijst in water 10 min. Ingredienten toevoegen en nog eens ongeveer 10 min. laten koken op kleine vlam. Op theelicht verder gaar laten worden.

Samenvattend: Neem vaker fruitdagen (5-6 kleine maaltijden per dag, tenzij je gisting hebt), bijvoorbeeld 3 of 4 keer per maand. Drink dagelijks 2-3 l. vocht (mineraal)water, kruidenthee’s, blauwe rivella, appelsap. Eet lichaamsbewust: eten terwijl je tegelijkertijd je voetzolen op de grond en je adembeweging blijft voelen. Kauw goed. Stop bij het eerste moment van verzadiging. Voel je rijk met weinig. Neem ‘s avonds geen rauwkost. Dat werkt gisting in de hand. Bovenstaande zijn uiteraard slechts aanwijzingen en voorbeelden. Overigens is voor een goede vertering (gezondheid) regelmatige oefening (fitness) minstens zo belangrijk.

Terug


Last update: 09/22/13

About UsSitemapCopyrightContactDisclaimerOrdersunderline_r1_c7.gif (114 bytes)www.vitalworld.org